Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere
Ingrediente:
2 kg,500 carne de miel, cu tot cu os
Marinata pentru miel,
2 cepe mijlocii
o radacina de ghimbir proaspat (daca nu puteti gasi, o varianta ar fi telina).
Sare.
2 linguri amestec condimente mexicane (nu am avut boia)
6,7 linguri de ulei pentru prajit.
5 linguri de zeama de lamaie.
5 linguri de miere.
Pentru sosul final:
un pumn de menta proaspata taiata.
2 linguri de zahar brun
2 linguri de otet balsamic
3 linguri de whisky; putem pune si coniac
Am pus carnea la marinat vreo 8 ore, pe balcon (era rece!) intr-un amestec din: vin alb (o cana), apa (2 cani), rozmarin, piper, ienibahar, bobite de coriandru (imi plac foarte mult!) o ceapa, 3 catei de usturoi.
Apoi am clatit-o (pentru a o pregati pentru asaltul aromelor) si am sters-o putin cu servete de hartie. Oricum va fi suculenta, deci nu va fi nevoie sa mai punem apa in tava.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Indepartam eventuala grasime si piele de pe pulpa, atat cat este posibil. Dam pe razatoare ceapa si ghimbirul si le lasam intr-un bol. Adaugam doua linguri de sare, condimentele, uleiul, zeama de lamaie si amestecam totul bine.
Ungem o tava sau o cratita, presaram carnea cu sosul de mai sus si, daca mai ramane sos, il turnam in tava.
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am lasat-o la cuptor 1 ora si 30 min.
Am scos tava si am uns carnea cu miere si am mai dat-o la cuptor 20 minute, neacoperita.
Cand este gata, pregatim sosul de menta si whisky.
Sosul din tava, cu ghimbir,ceapa, miere si condimente il strecuram intr-o craticioara, in care adaugam un pumn de menta proaspata tocat si cele 2 linguri de zahar brun si punem la fiert pentru 5 minute. Strecuram din nou si adaugam otetul balsamic si lingurile cu whisky.
Acest sos il turnam peste carne.
Pentru ca sosul era prea lichid (mie asa mi-a placut!), am adaugat in cel al sotului si o lingurita de faina, pentru a iesi mai ingrosat. In foto se vede friptura din farfuria sotului.
Sosul se mai poate pune la fiert si cu smantana, dar eu l-am preferat simplu, sa pot savura toata combinatia de arome: ghimbir, miere, condimente picante, whisky, menta!
Si, in final, sa-mi laud capodopera : e cea mai buna friptura de miel pe care am mancat-o! Carnea a iesit frageda, gustul, demential si nu s-a simtit deloc mirosul specific al carnii de miel.
S-a mancat in liniste (muti de uimire), fara sfaturi, recomandari, sugestii, alaturi de un piure de spanac.
In valtoarea creatiei, am pus toata menta in sos si am ornat garnitura de spanac cu frunzulite de loboda, iar friptura, cu leustean.
M-am inspirit de aici
http://www.flu.ro/articole/Deco_si_Food/Friptura_de_miel_cu_sos_de_menta.html
Categorii
friptura miel cu menta,
garnitura spanac,
ghimbir,
reteta friptura miel,
whisky
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dupa cum arata trebuie sa fie si foarte buna.
RăspundețiȘtergereO zi buna!
Oare merge sosul asta si la carnea de pui? :)
RăspundețiȘtergereDe ce nu ar merge? E asa de buun! Ca am descoperit ca mai am intr-o galetusa, in frigider!
RăspundețiȘtergereSa vezi ce sos am facut la alta friptura! Am fost si pupata pentru realizare, ieri! De catre domnul sot!
Este grozav si o sa fac, asta-i clal, de Inaltare. Atunci papam restul de miel. Atunci o sa fac si salata de gat de miel... Sigur merge si la pui! Felicitari!
RăspundețiȘtergereMai, eu nu mai vorbesc cu tine, esti rea, rea, rea...
RăspundețiȘtergeresuperrrrrrrrrrrr
RăspundețiȘtergerenu prea arata a reteta de criza...hi hihi
RăspundețiȘtergereimi place fondul...e verde...
RăspundețiȘtergereDaca folosim la sos Glenfiddich (single malt whisky), mai este "de criza"?
RăspundețiȘtergereMierea devine cancerigena daca este incalzita la peste 40 de grade, deci eu unul as pune mierea la sosul final, in locul zaharului.
Am mai facut ceva similar anul trecut, anul asta incerc cu ied si ceva mai multe ingrediente in tava (ciuperci, morcov, telina, cartofi, foi de dafin si busuioc).