Scenariu de criza...la bucatarie/ Filosofind, cu ochii-n farfurie



Seara, iti vine asa, un gand razlet. "Ce-ar fi sa fac o inspectie prin congelator? Poate mai am pe acolo,ceva congelat, ratacit. Successuri...ca si anul trecut, cand gasisem vinete pentru salata, prin iunie. Cat de bine ma cunosc... Apar, dintr-o data, doua pungute rosii, cu ardei capia. Nu-i rau.La dezghetat, pana maine.
A doua zi, ajungi acasa, obosit. Stomacul isi cere drepturile. Anul trecut veneam satul, rezolvam cu o shaorma. Hmmm, o injuratura printre dinti, cureti rapid niste cartofi,ii lasi in apa, vreun sfert de ceas, sa se balaceasca si sa le iasa amidonul si ii arunci in tigaie, cu sare deasupra.Intre timp clatesti un pic ardeii,ii tai,la nimereala,in diverse forme geometrice, ii pui intr-un castron, cu un sos de ulei, otet de mere,niste condimente, vredeata si gata. Daca nu-i graba prea mare si dai si peste o ceapa, o tai si pe aia, cum ai chef, ori marunt, marunt, cat sa-ti reversi toate frstrarile asupra ei (chiar daca nu-i recomandat sa gatesti la nervi, ci sa traiesti o stare de beatitudine totala!) si o arunci peste ardei.
Pui repede cartofii in farfurie, scoti si niste branza framantata,(ramasa tot din iarna), ardeii deasupra si gata. Nu-i rau deloc,si chiar am iesit bine. Pentru ca esti un om valoros, si sa nu simti ca mai ai un pic si iti ajunge cutitul la os, faci un calcul rapid in minte: ori shaorma, ori catering, la serviciu,ori o pizza acasa, la doar 3 minute dupa ce intram pe usa, ajungeam undeva, pe la 2-3 milioane pe luna. Cata lipsa de cumpatare, de eficientizare a cheltuielilor, de perspectiva, de luare in calcul a unor eventuale riscuri...Ce-o fi fost in capul meu? Si incepi sa te intrebi, retoric :"Aveam eu oare nevoie de toate astea? Nu erau doar mofturi? Ce, chiar nu puteam sa-mi fac un pachet de acasa? Uite, in juma' de ora m-am scos. Si,raspunzi la toate, afirmativ. Ca sa te imbarbatezi.Apoi, iti aduci aaminte ce frumos era cand deschideai televizorul. Economia bubuia, toti vorbeau de infuzii de capital, de reforme inovatoare, iar un chip "angelic" se uita, parca, fix la tine, si-ti ura "Sa traiesti bine!".Acum, ce sa faci? Sa mai deschizi televizorul? Nu prea iti vine. Nuuuu, iti ajung dezvaluirile "pe surse",despre "eradicarea veniturilor nesimtite ale populatiei!". Si vrei, ca pana maine, sa simti ca "traiesti bine", vrei sa sfidezi totul.Ai vrea sa dormi,si sa nu te trezesti pana maine. Si sa iti vezi colegii fericiti, a doua zi, dimineata, fara fete posomorate in jur. Fara sa auzi:"Ai aflat? Ai auzit? Tu ce parere ai? Da' tu ce rata ai? Tu ce crezi? Bai, si tu te gandesti sa pleci? Da' unde?"



Nu prea stiu ce sa va urez.
A voastra, GDC

12 comentarii:

  1. un plat bien gourmand j'aime beaucoup
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  2. Off-topic: Sunt pt prima oara pe acest blog (venit prin linkul atasat semnaturii de la comentariul postat la Geocer) - bine v-am gasit, spor si succes.
    Am citit cate ceva si-mi place, as mai reveni. Puteti va rog sa oferiti abonare la blog SI prin mail SI la noile postari, nu numai la comentarii, si sa SI postati instiintare despre aceasta noua posibilitate sub forma unui comentariu la ACEST articol, astfel incat "sa ma gaseasca" si sa pot reveni sa ma abonez? (Din motive pesonale nu ma abonez prin reader.)
    Oricare ar fi modalitatea de rezolvare a rugamintii mele, va multumesc anticipat pt intelegere si bunavointa.

    RăspundețiȘtergere
  3. VictorCh,multumesc pentru vizita si pentru ca iti place ce ai vazut.
    Voi incerca sa inserez in blog aceasta optiune, sper cat mai repede posibil. Sincer, si poate, dupa cum ai observat si tu,e un pic dezordine pe aici, ma pricep mai mult la gatit decat la partea tehnica.
    Multumesc mult pentru sugestie,
    GDC

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga GDC, oricat ne-am suci, oricat ne-am invarti, oricat am vrea sa ne ignoram totul, nu se prea poate. Pentru ca ane-au impins pe buza prapastiei. Asta este.

    RăspundețiȘtergere
  5. Une recette qui semble délicieuse.
    Belle photo. bravo!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. pot sa intreb ce? cum e cu amidonul care iese din cartofi?

    RăspundețiȘtergere
  7. ralus, nu-ti inteleg nedumerirea: intrucat amidonul este solubil in apa (se dizolva) - ceea ce poti oricand constata punand amidon alimentar in apa - cred ca e normal de considerat ca atunci cand cartofii stau in apa o parte din amidonul continut se dizolva, deci este indepartat din bucatile de cartof (cel putin de la suprafata lor, intrucat timpul e scurt si amidonul nu are ragazul sa difuzeze). La fel te miri si de dizolvarea in apa a sarii din calupul de telemea pus la desarat? (Fenomenele decurg identic.)

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, Ralus,VictorCh are dreptate,multumesc pentru interventie. Din pacate sunt intr-o perioada foarte incarcata, incerc sa mai fiu si calma, ca am un copil prin batatura...(Offf, viata meaaa, na, ca am dat-o pe manea!)si am ramas cam in urma cu postarile si cu...datoriile fata de cititori.
    Intr-adevar, e bine ca sa punem cartofii, daca putem,in apa, inainte de a-i prepara.Daca ii prajim, e bine sa-i lasam si o ora in apa,taiati pai,vor fi mai putin toxici.Acrilamida sau cum o mai fi chemind-o, bat-o vina! Si colesterolul, si restul! Eu de obicei,fierb cartofii si apoi in prajesc putin!
    De fapt, vei observa pe blog foarte putine prajeli. Asta e, ce gatesc, aia postez! Organismul meu se crizeaza repede si nu tolereaza prea bine prajelile.
    Va mai astept, Ralus,( eu tot o Raluca mi-s), Victor Ch, si multumesc pentru interventii.
    A voastra, GDC

    RăspundețiȘtergere
  9. Gdc,
    evident, o raluca-s, moroshanca, cu 2 kinderi prin batatura, la care-i place bucatareala da' n-are vreme.
    Victor
    si eu stiam ca amidonul creeaza o suspensie...dar stiam ca se tin cartofiorii in apa pentru a elimina din potasiu (pentru cei cu probleme renale). mie mi se pare insignifianta cantitatea de amidon care se pierde astfel.

    RăspundețiȘtergere
  10. later edit... cam tardiv
    salivez cand vad blogul tau

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi plce cum postezi ,si imi place cum suna titlul blogului,se integreaza perfect in ambientul tarii din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  12. ralus: 1. Scuze daca raspunsul meu te-a ofensat in vreun fel, nu aceasta imi fusese intentia. (Poate ca modalitatea de explicare fusese inutil de detailata, dar nu ne cunoastem asa ca n-aveam de unde sa stiu cat de usor "te prinzi".)
    2. Din cate stiu eu, asa dupa cum precizasem in comentariul precedent, amidonul este solubil in apa, asadar formeaza solutie, nu suspensie (desi in solutie POT sa ramana in suspensie - sau sub forma unor depuneri - "deseuri" solide rezultate din impuritatile din amidon).
    Pt clarificare (copy/paste din dex online):
    "SOLÚȚIE, soluții, s.f. 1. Amestec omogen compus din două sau mai multe substanțe chimice (dintre care una este de obicei lichidă) dispersate la scară moleculară în diverse proporții. ..."
    "SUSPÉNSIE, suspensii, s.f. 1. ... 2. (Chim.) Sistem dispers solid-fluid, în care faza solidă dispersă este în echilibru sau are un ritm de depunere neglijabil. ..."

    RăspundețiȘtergere