HRISCA - proprietati si mod de preparare

- episodul II

Hrişca – proprietati
- un scurt rezumat, în care voi încerca să punctez ce e mai important:

- e una dintre cele mai vechi plante, de origine asiatica;
- are un conţinut foarte mare de proteine si glucide şi limitat de lipide;
- conţine: fosfor, iod, calciu, fier, magneziu, rutina, vitaminele din grupa B;
- indicată în afecţiuni precum: anemie, diabet zaharat, boli de inimă, hepatice, hipertensiune arteriala, gastrită, ulcer, cancer, boala Alzheimer, nivel crescut al colesterolului;
- foarte bine tolerată de cei cu alergie la gluten;
- e bine să fie introdusă în alimentaţia copiilor cât mai devreme!


Cum se prepara hrisca?

Sunt doua modalităţi de preparare:
Varianta 1: dietetica: ÎNMUIEREA
Se curata de impuritati, se clateste in cateva ape (2,3), apoi se pune la inmuiat in apa . Se lasa peste noapte. Se mai poate schimba apa in care o inmuiem. O putem consuma ca atare,scursa, dimineata, in amestec cu fructe, lapte sau iaurt. O mai putem fierbe, cateva minute intr-o cana cu apa sau lapte. Proportia (daca a fost inmuiata in prealabil): o cana hrisca la o cana de apa). Fiind inmuiata in prealabil, hrisca nu mai trebuie fiarta mult timp, caci boabele de hrisca deja s-au deschis si e posibil sa iasa un terci.


Varianta 2: FIERBERE, CU/FARA CĂLIRE ÎN ULEI
Se curata de impuritati, se clateste,se lasa in apa 2,3 ore, la inmuiat.
Se pune direct la fiert sau se caleste in ulei, cu ceapa, legume, si apoi se pune la fiert . Proportia: o cana hrisca- 2 cani apa.
Se lasa la fiert 15,20 minute, la foc mic, se mai amesteca usor cu lingura, iar apoi, dupa ce clocoteste, se stinge aragazul, se acopera vasul cu un prosop umed, timp in care hrisca se va umfla si i se vor deschide boabele.. Se poate lasa acoperita si sub capac.

Surse: www.sanatatea.com; www.formula-as.ro; www.lalena.ro

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu